Gluténérzékenység tünetei

A gluténmentes étrend napjaink egyik divatos diétájává vált, de vannak, akik nem választásból, hanem egészségügyi okokból kényszerülnek kerülni a glutént. A gluténérzékenység nemcsak a gasztrointesztinális rendszerben okoz tüneteket, hanem számos egyéb panasz forrása is lehet. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, melyek a gluténérzékenység leggyakoribb jelei és tünetei.

Mi is az a glutén?

A glutén egy fehérje, amely a búza, rozs és árpa szemekben található. Sok ember számára ez a fehérje nem okoz problémát, azonban egyesek immunrendszere túlreagál a gluténra, ami különböző tüneteket okoz.

Gluténérzékenység vs. Cöliákia

Fontos megérteni, hogy a gluténérzékenység nem azonos a cöliákiával, amely egy autoimmun betegség, és amelyben a vékonybél sérül a glutén hatására. A gluténérzékenység a diagnosztikai vizsgálatok során nem mutat károsodást a bélrendszerben, de a tünetek igen hasonlóak lehetnek.

Leggyakoribb tünetek

  1. Emésztési problémák: Hasmenés, puffadás, hasi fájdalom és székrekedés a leggyakoribb tünetek közé tartoznak. Sokan úgy érzik, hogy a hasuk „lázad” a gluténtartalmú ételek elfogyasztása után.
  2. Fáradtság: A glutént fogyasztó érzékeny egyének gyakran számolnak be kimerültségről és állandó fáradtságról.
  3. Fejfájás és migrén: Néhány ember számára a glutén fogyasztása fejfájást vagy migrénes rohamot okoz.
  4. Bőrproblémák: A bőrön megjelenő kiütések, ekcéma, és az ún. „cöliákia bőrje” is összefüggésbe hozható a gluténnal.
  5. Depresszió és szorongás: A gluténérzékenység pszichológiai tüneteket, mint a depresszió és szorongás is okozhat.
  6. Ízületi fájdalom: Az ízületek gyulladása és fájdalma szintén a gluténnel lehet összefüggésben.
  7. Fogzománc károsodása: A fogzománc kopása és a fogszuvasodás gyakoribb lehet gluténérzékenyeknél.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Ha úgy gondoljuk, hogy gluténérzékenyek vagyunk, először is konzultáljunk orvosunkkal, aki vértesztekkel és egyéb diagnosztikai eszközökkel állapíthatja meg a diagnózist. Fontos, hogy ne kezdjünk el gluténmentes diétát az orvosi konzultáció előtt, mert ez befolyásolhatja a teszt eredményeit.

A gluténérzékenység komoly probléma, és érdemes komolyan venni a tüneteinket. Ha úgy érezzük, hogy ételeink nem tesznek jót nekünk, hallgassunk a testünkre és keressünk fel egy szakembert. A helyes diagnózis és az étrendi változtatások révén jobb életminőséget és egészségesebb életet élhetünk.